Gelinlik Nasıl Ütülenir?

10 Temmuz 2020
Hayalinizdeki gelinliği bulduktan sonra, onu düğün gününe kadar muhafaza etmeniz ve düğün gününde onu en kusursuz hali ile üzerinize geçirmeniz gerekir. Gelinlik, çok sayıda kumaş detayına, güpür ve taş gibi detaylara sahip olan bir kıyafet olduğundan dolayı yıkama ve ütüleme sürecinde karşınıza birtakım sorunlar çıkabilir. Bundan dolayı bu işlemleri uzmanların görüşlerine göre gerçekleştirmek gerçekten çok önemlidir. Gelinlik ütüleme işlemi, genellikle sipariş ettiğiniz gelinliğin tedarik süreci ve nakliye süresi boyunca oluşan kırışıklardan dolayı gerçekleştirmeniz gereken bir işlemdir. Ütüleme işlemi normal ütü makineleri ile gerçekleşmemelidir ve gelinliğin hassas noktalarında ütüleme işlemi gerçekleşmemelidir. Hayallerinizdeki günde size kendinizi prenses gibi hissettirecek gelinliğinizi en doğru şekilde koruma ve en doğru şekilde ütüleme teknikleri için, içeriğimizin yararlı olacağını düşünüyoruz. 

Gelinlik Ütüleme İşleminde Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Gelinliğin özellikle etek kısımların kırışıklık son derece özensiz bir görüntünün oluşmasına sebep olabilir. Fakat ütülenmeye elverişli olmayan tül kumaşlar ve aynı zamanda eteğin çeşitli noktalarında bulunan işleme ve pırlanta gibi detaylar dolayısıyla, klasik ütü makinelerinin kesinlikle gelinliğe değmemesi gerekir. Bu durumda daha düz ve kusursuz bir görünüm elde etmek için yeni teknolojiden yararlanmanız son derece iyi bir fikir olacaktır. Buhar teknolojisi ile çalışan el ütüleri, gelinliğinizin yalnızca sıcak bir buhar ile son derece düz ve pürüzsüz bir kumaşa ulaşmasını sağlar. Gelinlik ütüleme işlemi bu şekilde biraz uzun sürebilir.  Fakat buhar teknolojisi sayesinde, gelinliğinizin asla zarar görmemesini garanti altına almış olursunuz.  Gelinlik ütüleme işlemi, buhar, buharlayıcı ve ıslak tül adı verilen üç çeşit farklı yöntem ile gerçekleştirilebilir. Her bir yöntemin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Kısaca bu yöntemleri gözden geçirelim.

Gelinlik Ütülemede Buhar Kullanımı

Eğer elinizde kullanabileceğiniz bir elektronik araç yok ise, banyonuzda sıcak su kullanarak ve gelinliğinizi suya kesinlikle değmeyecek bir biçimde banyoya asarak, düzleştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle küçük bir banyoya sahip olanlar, sıcak hava buharının odayı hemen doldurması sebebiyle, bu yöntemi daha rahat bir şekilde kullanabilirler. Nemli ve sıcak buhar gelinliğinizin dümdüz hale gelmesini sağlayacaktır. Üstelik bunun için herhangi bir kuru temizlemeciye ya da elektronik buharlı ütü gerecine para ödemek zorunda kalmayacaksınız.  Elbette buhar yöntemi, gelinlik kumaşına bıraktığı nem nedeni ile kimi zaman zararlı olabilmektedir. Nemli kumaş çok ağır hale gelebilir. Bu yöntem zarif ve ince yapılı gelinlikler için kullanılabilir. 

Gelinlik Ütülemede Buharlayıcı Kullanımı

Buharlayıcı, buhar yöntemine göre çok daha profesyoneldir ve hızlı bir şekilde sonuç verir. Üstelik buharlayıcı kullanmanın gelinliğiniz için herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Sıcak suyu buharlayıcı içerisine doldurun. Gelinliğinizi bir askıya güzel bir şekilde asın ve buharlayıcının ucu ile gelinliğinizin kırışık bölgelerini ütülemeye hemen başlayın. Yalnızca yarım saat içerisinde işleminiz tamamlanmış olacaktır. Üstelik gelinliğinizin herhangi bir noktası buharlayıcı dolayısıyla zarar görmeyecektir. Gelinliğinizin buharlayıcı ile ütülenmesinden sonra, birkaç saat askıda bekletilmesi önemli bir detaydır. 

Gelinlik Ütülemede Islak Tül Kullanımı

Diğerlerinden daha riskli bir yöntem olarak gelin ütülemede gazlı bez ve ıslak tül kullanımı, yalnızca profesyonel bir el tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu yöntemde klasik ütü makinesi kullanılır. Ütü makinesinin tabanının tamamen temiz olması son derece önemlidir. Gelinlik kumaşının zarar görmemesi açısından ütü sırasında birkaç kat gazlı bez kullanılabilir. Ayrıca gelinliğin sabırlı bir şekilde parça parça ütülenmesi gerekir ve ütü makinesinde riskleri önlemek adına düşük bir sıcaklık tercih edilmelidir.