Geçmişten Günümüze Gelinlik Modası

28 Temmuz 2020

Gelinlik, geçmişten bu yana kadınların hayallerini süsleyen en özel kıyafet olagelmiştir. Kadınlar gelinlik giydikleri özel düğün günlerinde, hayallerindeki kadar güzel olmak, mutluluklarını görünümlerine yansıtmak isterler. Geçmişten bu yana, gelinlik ve gelinlik tasarımı moda sektöründe en değerli alanlardan birine sahip oldu. Dönemlerin değişen kumaş modaları, ideal güzellikte kadın algısı, güzellik algısı ve stil çerçevesi, gelinliklerin genel tasarımlarının da değişmesine sebep oldu. Günümüzde de retro gelinlik stillerini seven bireyler, sıklıkla yetmişlerin, seksenlerin ve doksanların gelinlik stillerinden ilham almaktadırlar. Bugün sizlerle birlikte yetmişlerden bu yana sürekli olarak değişim ve gelişim gösteren ve kadınların en mutlu günlerini süsleyen kıyafetlerden, gelinliklerden söz edeceğiz. Dilerseniz başlayalım.


60’ların Gelinlik Modelleri ve Modası

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da yaygın bir şekilde ortaya çıkan Cinsel Devrim, mini etek modasını kadınların gündelik yaşamına sokmuştu. Kadınlar en keyifli oldukları balolarda da, gündelik yaşamda alışverişte de daha özgür giyinmeye başladılar. Elbette bu durum gelinlik modasına da yansıdı. Cinsel devrim 1950’lerin ortalarında yaşanmış olsa da, 60’lar yoğun bir şekilde bu devrimin etkisi çerçevesinde şekillendi. Özgür ve açık bırakılan saçlar, mini etekler, gelinlik modasının temel sembolleri haline geldi. Kadınlar kalıplara sığmayan bir biçimde kendi stillerini inşa etmeye başladılar. Kalın, kalıp halinde gelinlikler yerine doğal bir silüet tercih edildi. 60’ların gelinlik modası bu tarz bir çizgiye sahip oldu ve o dönemde gelinliklerin düz bir silüet yarattığı görüldü.


70’lerin Gelinlik Modelleri ve Modası

70’ler dönemleri, kadın özgürleşme hareketlerinin ve ikinci dalga feminizmin dünyaya yayılmaya başladığı yıllardır. Elbette bu yılların değişen kültürü ile birlikte, gelinlik modelleri de değişti. Kadınlar özgürleşme sürecinden yeniden yaratma sürecine girdiler ve gelinliklerde de 60’lara göre birtakım değişiklikler görüldü. Kadınlar bel oyuntularını ortaya çıkaracak yüksek kemer detayları ile gelinliklerinde feminen bir aura yaratmayı başardılar. Özellikle geniş kesim ve rahat gelinliklerin bel oyuntusunda bulunan bu detay, zarif ve bir o kadar estetik bir görünüm yaratıyordu. Yetmişlerden günümüze, bel oyuntusunu ortaya çıkarma fikri popüler olmaya devam etti.


80’lerin Gelinlik Modelleri ve Modası

Seksen dönemleri günümüzde de en çok ilham alınan dönemlerden biri. Bu dönemlerde maksimal kıyafetler ve cesur kombinler ile ön plana çıkan kadınlar, bu modayı gelinlik stillerine de yansıttılar. Renkler, gelinliklerde aktif rol oynamaya ilk kez başlamıştı. Kocaman, büyük çiçekler ya da işlemeler, gelinliklere adeta ruh katıyordu. Bu yenilik, seksen döneminin farklı alanlardaki tüm trendlerinde kendini gösterdi. Pembe, kırmızı, turuncu ve yeşilin, bu dönemde gelinlik modasını belirleyen en popüler renkler olduğu ortaya çıktı. Bu dönemde uzun bacak modası yeniden popüler olmaya başladı. Bunun için gelinlikler yüksek bel olacak şekilde tercih ediliyordu ve A kesim en çok tercih edilen gelinlik çeşitlerinden biriydi. Naif ve zarif detayları yaratmak amacı ile, seksenler döneminde tül kumaş tercih ediliyordu.


90’lerin Gelinlik Modelleri ve Modası

Kadınların kendi kişilikleri ve zevkleri doğrultusunda gelinlik tercihlerinde de farklılık yaratabilecekleri fikri, doksanlarda popüler oldu. Bu yıllar içerisinde kadınlar hem alışılmış stilleri kullanabildiler, hem de birtakım eksantrik moda akımları çerçevesinde yeni nesil gelinlikler kullanabilirdiler. Barok tarzı işlemeli, kalın kumaş ve kalıplı gelinlikler, yüksek bel zengin dantel detayları ile lüks gelinlik görünümleri son derece popüler hale geldi. Saç stilinde ise daha toplu saçlar öne çıktı ve yüz güzelliği eskisinden daha önemli hale geldi.